Ja estem a setembre!!! I amb ell, arriba la setmana de la mobilitat segura.
El concepte de mobilitat és molt ampli, des de vianants, ciclistes, conductors, etc… Però avui hem vull centrar més en l’educació viària de la nostra quitxalla.
Es necessari, educar als infants i adolescents per a que redueixin i evitin conductes de risc i es moguin amb més seguretat. No és tasca fàcil però SENSE EDUCACIÓ NO HI HA CANVI.
S’ha de partir de la base que no els hi podem imposar, sinó que ells mateixos, raonin, pensin, reflexionin sobre les conductes de risc i el que pot passar si no les complim. Exemples clars, podrien ser: no portar el casc o cinturó, l’ús del telèfon mòbil (sobretot el famós whatsapp i les xarxes socials), el consum d’alcohol i drogues, les distraccions, etc…
La Seguretat Viària actualment és un dels temes que més preocupen a nivell mundial i una de les principals causes de mort en tot el món, segons la OMS (Organització Mundial de la Salut) i a la vegada un dels temes que des de la meva humil opinió, tenim més oblidats si el problema no ens toca de prop.
Crec fermament i segons la meva experiència, que falta molta feina per fer, moltes mentalitats que canviar i molta educació per impartir. Afirmo que l’educació viària no pot començar als 18 i aquest és un dels grans problemes que tenim en aquest país. Aquesta educació ha de començar des de que som ben petits, ensenyant les normes bàsiques, els comportaments adequats, el saber el que es pot fer i el que no, saber quines son les conseqüències, etc… Integrar-ho a la vida diària dels nostres petits. Hem de lluitar per que la seguretat vial formi part de l’educació escolar. Així començant a edats ben precoces, podríem crear el perfil del “bon conductor” i n’estic ben segura que les taxes de mortalitat en aquest país per accidents de tràfic disminuirien considerablement. Si no canviem la mentalitat de les persones i creem un bon perfil en la seguretat vial en les següents generacions… estem perduts. També crec, que un reciclatge de normes i comportaments, aquelles persones que ja fa anys que també tenen el permís de circulació, no aniria gens malament i seria també un pilar fonamental a l’hora de baixar les taxes de mortalitat; però aquest ja és un altre tema.
S’ha d’apostar per un canvi d’educació i cultura on crear i reforçar els comportaments i actituds en la mobilitat i per a que el resultat sigui tot un èxit en els futurs conductors.
Volem que les noves generacions, des de ben petits, siguin generacions més conscienciades i implicades en una bona seguretat viària.
Sandra Fuentes Sans
Professora i titular Autoescola Nacional II